Dijkwoningen in het buurtschap Sluis

sluis

Sluis is een buurtschap wat valt onder Ameide (gemeente Vijfheerenlanden). Ameide ligt in de Alblasserwaard en behoort tot de provincie Zuid-Holland.

Buurtschappen bestaan vaak uit een klein aantal woonhuizen/boerderijen. Het buurtschap Sluis heeft een eigen plaatsnaambord.

Het buurtschap Sluis bestaat uit een stuk van de Zouweboezem (huisnummers 1 t/m 43) en het aan de dijk gelegen Sluis (huisnummers 3 t/m 25).  Het buurtschap ontleend zijn naam aan de sluis die via een stoomgemaal water uit de Oude Zederik op de rivier de Lek loosde. Op de kruising Zouwendijk, Lekdijk en Sluis staat een monument dat bestaat uit brokstukken van deze sluis.  In het oude stoomgemaal zijn aan de dijkkant nog de twee grote rondingen te zien van de buizen (die in de dijk lagen) welke het boezemwater in de kop van het Sluise gat onder een natuurstenen kade uit loosden op de rivier.  Op de website van de Stichting Sluiswater is de historie van Sluis beschreven.

Naast het genoemde stoomgemaal zijn andere blikvangers de dijkbewakingswoning op Sluis 16, het Kooikerhuisje in de Eendekooi aan de Zouweboezem en de monumentale boerderij op Zouweboezem 1 (rijksmonument). Niet te missen is ook de oude vervallen boerderij aan Sluis 4 (in de volksmond De Lange Jammer). Dit object werd in 2004 aangemerkt als een individueel object van cultuurhistorisch belang aan de Lekdijk voor de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden.

Klik hier voor een overzicht van alle foto’s van het buurtschap Sluis

Bronnen: kadasteropenstreetmapplaatsengids.nl

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *