Recreatiegebied Slingelandse Plassen

slingelandse plassen

De Slingelandse plassen is een kleinschalig natuur- en recreatiegebied ten zuiden van Goudriaan. De plassen zijn ontstaan door zandafgravingen voor de aanleg van het verhoogde kruispunt tussen de procinciale wegen N214 en N216. Op de luchtfoto’s is goed te zien dat het gebied bestaat uit meerdere plassen omgeven door grasvelden met struiken en bomen.

Bezoekers kunnen op het parkeerterrein aan het van einde de polderweg De Hoogt hun auto kwijt. Daar is ook de toegang tot de zwemplas.

De grote noordelijk gelegen plas wordt in de zomermaanden als zwemplas gebruikt. Op het strandje en de grasvelden om de plas vind je dan dagjesmensen. In de zomer komt er regelmatig blauwalg voor, het water is dan niet geschikt om in te zwemmen.

In de vijvers zijn altijd wel wat eenden en futen te zien. Vis zit er ook. Met een visvergunning van de plaatselijk HSV kun je bijvoorbeeld op karper vissen.

Op het terrein zijn verschillende bosjes en struiken welke beschutting bieden aan allerlei soorten vogels. Er zijn ook stroken aangelegd met wilde bloemen, kruiden en andere beplantingen. Hier vind je verschillende soorten vlinders. Behalve vlinders zijn er veel andere insecten te zien. In het riet langs de plassen zitten vogels zoals de rietgors, de rietzanger en de kleine karekiet.

Voor de natuurfotograaf is hier veel te beleven. Het beste kun je er dan wat vroeger zijn, voor de dagjesmensen en de mensen die er hun hond uitlaten.

In het gedeelte dat tegen de provinciale weg N214 aanligt bevindt zich een vogelrustgebied. In dit gedeelte kun je een leuke wandeling maken waarbij je in de struiken en bomen vogels hoort zingen. In een plas is een kunstmatig eilandje van stenen aangelegd waar in mei visdiefjes broeden. De kolonie bestaat uit tientallen visdiefjes. Zodra de jongen zijn geboren is het een drukte van jewelste van de visdiefjes die in de plassen naar kleine visjes duiken.

In de wintermaanden vind je in het gebied en de omliggende weilanden grote zilverreigers.

De Slingelandse Plassen werden in 2018 door de toenmalige gemeenten Giessenlanden en Molenwaard voor het symbolische bedrag van 1 euro overgenomen van de provincie Zuid-Holland. De provincie stelde een bedrag van 1 miljoen euro beschikbaar voor het onderhoud gedurende 15 jaar. 

De afgelopen jaren zijn er veel ideeĆ«n en voorstellen gedaan om het gebied verder te ontwikkelen. Hierbij werd gedacht om het gebied meer zelfvoorzienend en commerciĆ«ler te maken met de aanleg van kleine vakantiehuisjes, een markt- en festivalterrein, een zorgboerderij en een foodcampus. In deze campus zouden onderwijs en bedrijven uit de regio samen moeten werken op het gebied van agri-food. Ook was er een plan om een route voor mountainbikers aan te leggen. Anderen willen liever dat de natuur behouden blijft en de plassen hun functie als zwemplas en visvijver behouden. Een heel ander idee betreft de aanleg van natuurbegraafplaats of een herdenkingsbos.

Inmiddels is duidelijk geworden dat het beheer van het gebied in een stichting wordt ondergebracht met vertegenwoordigers van visverenigingen, natuur- en vogelwacht Alblasserwaard Vijfheerenlanden en de Wildbeheereenheid. De noordelijke plas behoudt zijn functie als zwemplas. In het midden van het terrein is een voedsel- en herinneringsbos voorzien. Ook wordt een parcour aangelegd voor mountainbikers. Van een natuurbegraafplaats wordt voorlopig afgezien.

Met de aanplant van het herdenkingsbos is al gestart. Het onderhoud wordt grotendeels gedaan door een groep vrijwilligers. Dit jaar (2022) worden er weer natuurwerkdagen georganiseerd waarbij wordt gesnoeid en er nieuwe bomen en struiken worden geplant.

Bekijk hier alle foto’s van de Slingelandse plassen

Wandelroute

rondje Slingelandse plassen 2.9 km
Rondje Slingelandse plassen 2.9 km

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *