Historisch dieselgemaal Polder Sliedrecht
| |

dieselgemaal polder sliedrecht

Op bezoek bij het historisch Dieselgemaal Polder Sliedrecht. Het gemaal ligt aan de Abbekesdoel 93A te Bleskensgraaf. Van het bezoek is deze video gemaakt.

Direct naast de Abbekesdoel ligt het veenriviertje de Alblas. Op dit riviertje wordt sinds 1350 het overtollige water van de polders Sliedrecht en Wijngaarden afgewaterd. Op deze locatie staat vlak bij het dieselgemaal Polder Sliedrecht ook de Wingerdse molen. Deze wipwatermolen uit 1625 is maalvaardig en bemaalt de polder Wijngaarden.


Op het informatiebord is te lezen dat oorspronkelijk drie molens (de Noord-, Midden- en Zuidmolen) de ca 1.322 ha grote polder bemaalden. Van deze molens is nu alleen de stomp van de Zuidmolen overgebleven. Wanneer je het Floris V pad volgt, dan kom je erlangs. In de molenstomp is de B&B Tussen water en wind gevestigd.

In 1883 werd de Noordmolen vervangen door een stoomgemaal met een capaciteit van ca. 100 m3 p/min. Dit stoomgemaal werd in 1923 vervangen door een Brons dieselmotor met een capaciteit van 110 m3 p/min. In de muur van het maalgebouw is van deze verbouwing een gedenksteen (zie foto) geplaatst. De dieselmotor werd in 2005 – 2009 gerestaureerd en wordt onderhouden door vrijwilligers van de Regionale Gemalenstichting Alblasserwaard en Vijfheerenlanden.

De installatie in het maalgebouw bestaat uit een tweezijdig aanzuigende Stork centrifugaalpomp met een capaciteit van 110 m3/min. De opvoerhoogte is circa 2,50 meter. De pomp wordt aangedreven door de verticale 2-cylinder Brons dieselmotor (met verstuiverbakje). Het motorvermogen bedraagt 110 pk bij 225 omwentelingen per minuut. De taak van het dieselgemaal werd in 1978 overgenomen door een automatisch elektrisch vijzelgemaal dat naast het maalgebouw is geplaatst.

Het gemaal is elke 2e zaterdag van de maand van mei tot en met oktober geopend voor het publiek. Vlaggen langs de weg en bij het gemaal laten zien dat je er welkom bent.


Bronnen:
Informatiebord bij gemaal
Regionale Gemalenstichting Alblasserwaard en Vijfheerenlanden
Nederlandse Gemalen Stichting

Vergelijkbare berichten