pageheader Rondje Alblasserpoort
|

rondje alblasserpoort deel 2

Deel 2 van het fotorondje langs de Alblasserpoort gaat langs het Elzenbos, veeneiken, het Floris V-pad, het dieselgemaal van de polder Sliedrecht en langs molens. Het rondje eindigt bij het veenriviertje De Alblas. Deel 1 van het rondje Alblasserpoort kun je hier bekijken.

Informatiepanelen

Op verschillende plaatsen langs de route staan informatieborden welke uitleg geven over de geschiedenis van de betreffende plek. Dit rondje start bij een informatiebord over donken.

Elzenbos

Ten noordoosten van rotonde in de N214 en de Elzenweg ligt een klein stukje bos met een picknickplaats. Op deze plek lopen kippen/hanen die daar zijn losgelaten. Het wordt daarom ook wel het kippenbos genoemd. Het maakt deel van het Alblasserbos. Bij de rustplaats staat een informatie over stroomruggen.

Kunstwerk met veeneiken

In meest noordelijke deel van het Elzenbos is langs de Sliedrechtse Binnenvliet een kunstwerk geplaatst met veeneiken. Deze veeneiken zijn uit de veenbodem van de Alblasserwaard naar boven gekomen tijdens werkzaamheden voor het gascompressiestation in Wijngaarden. Archeologisch onderzoek dateerde deze bomen op ca 2700 voor Chr. Lees hier meer

Floris V-pad

In het gebied van de Alblasserpoort loopt een stukje van de 8e etappe van het Floris V-pad. Leuk aan deze wandelroute is dat de helft van het pad loopt over graskades, tiendwegen en jaagpaden, die vaak speciaal voor wandelaars zijn opengesteld.

Molenstomp

Op dit stukje van de route stonden oorspronkelijk drie molens (de Noord-, Midden- en Zuidmolen) die de ca 1.322 ha grote polder bemaalden. Van deze molens is nu alleen de stomp van de Zuidmolen overgebleven. In deze molenstomp is de B&B Tussen water en wind gevestigd.

In de publiatie “Het bewogen leven van drie polderlevens” van A. Korpel wordt de geschiedenis van de Noord-, Midden- en Zuidmolen beschreven. Lees hier deel 1 en hier deel 2.

Woning bij dieselgemaal

In 1883 werd de Noordmolen vervangen door een stoomgemaal met een capaciteit van ca. 100 m3 p/min. Dit stoomgemaal werd in 1923 vervangen door een Brons dieselmotor met een capaciteit van 110 m3 p/min. Lees hier meer over het bezoek aan dit gemaal. Bij het dieselgemaal staat een woning waar zich vroeger de dienstwoning van de machinist van het stoomgemaal bevond.

Wingerdse molen

Tussen het dieselgemaal en het riviertje de Alblas staat de Wingerdse molen. Volgens de molendatabase is deze vermoedelijk gebouwd in 1513. De molen zou met 28,2 meter de grootste vlucht hebben van alle Nederlandse wipmolens. In de video Rondje Alblasserpoort deel 2 is de molen met draaiende wieken te zien.

Bekijk hier alle foto’s van deze molen.

De Alblas

Riviertje de Alblas

De Sliedrechtse binnenvliet stroomt uit op het eeuwenoude veenriviertje De Alblas.

video Alblasserpoort deel 2


Bronnen:
Informatieborden Alblasserpoort
De Alblasserwaard door C.L. van Groningen
HV De Binnenwaard
Wikipedia

Vergelijkbare berichten