Luchtfoto molens Kinderdijk

molens kinderdijk

Het molencomplex Kinderdijk in de Alblasserwaard telt 19 molens en staat sinds 1997 op de UNESCO werelderfgoedlijst. Twee van de molens staan in Nieuw-Lekkerland, de Hoge en de Lage molen. In de polder van Alblasserdam staat de Blokweerse wip. Deze molen fungeert in het seizoen als één van de twee bezoekersmolens. Van de overige 16 molens staan acht molens aan de Overwaard en acht molens aan de Nederwaard. De molens zijn eigendom van de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk.

De molens van de Nederwaard

De acht stenen molens aan de Nederwaard zijn gebouwd in 1738. De boezemmolens zijn van het type grondzeiler en bemalen de Lage boezem van de Nederwaard. De molens worden aangeduid met de nummers 1 t/m 8. Molen nummer 2 doet ook dienst als bezoekersmolen, daar is te zien hoe de molenaar vroeger leefde met zijn gezin.

De Nederwaard molens hebben ook een naam. Deze zijn van de watergraven die in het verleden de scepter zwaaiden over het waterschap Nederwaard.

  • no. 1 – De heer watergraaf Stoop
  • no. 5 – De heer Brooshoofd
  • no. 2 – De heer watergraaf Boon
  • no. 6 – De heer Leeuwen
  • no. 3 – De heer watergraaf Beelaerts
  • no. 7 – De heer Pijl
  • no. 4 – De heer Jongeneel
  • no. 8 – De heer De Focker

Bekijk hier alle foto’s van de molens Nederwaard

De molens van de Overwaard

De acht rietgedekte molens aan de Overwaard dateren van 1740. Deze boezemmolens malen met een scheprad het polderwater ruim een meter omhoog van de Lage boezem in de Hoge boezem. De molens worden aangeduid met de nummers 1 t/m 8, zij hebben geen naam zoals de molens van de Nederwaard.

Bekijk hier alle foto’s van de molens Overwaard

De molen van polder Blokweer

In polder Blokweer (gemeente Alblasserdam) staat een wipmolen, deze molen wordt daarom ook de Blokweerse wip genoemd. De poldermolen welke in 1630 en 1997 door brand zwaar beschadigd raakte is hersteld en sinds 2001 weer in gebruik. De molen bemaalt de polder Bolkweer op vrijwillige basis. Bijzonder aan deze wipmolen is dat het onderhuis is gedekt met dakpannen. Deze molen is in het seizoen te bezoeken. Je kunt dan het scheprad zien dat het water een meter kan opmalen naar de boezem.

De Kleine Molen in Nieuw-Lekkerland

De molens werden sinds hun bouw in 1738/1740 bewoond door molenaars en hun gezinnen. Zij beheerden het gebied met onderhoud aan kades en knotwilgen en hielden zich bezig met visserij en riet- en grindcultuur. Op het erf rondom de molen werd een moestuin en wat kleine dieren gehouden. Na het buiten gebruik stellen van de molens door de mechanisatie (komst gemalen) vertrokken de bewoners. Nu worden de meeste molens beheerd door vrijwilligers.

De molens van polder Lekkerland

In Nieuw-Lekkerland staan twee rietgedekte boezemmolens welke tot de Kinderdijkse molens behoren. Het zijn houten achtkante grondzeilers. De Hoge molen maakt gebruik van een vijzel om het polderwater 2,5 meter omhoog te malen naar de Hoge Boezem van de Overwaard. Lees hier meer over de molens van Nieuw-Lekkerland.


Video’s

Bekijk hier korte (drone)video’s van de Kinderdijk:




Bronnen:
Wikipedia, De Alblasserwaard (C.L. van Groningen)
Foto’s: Beeldbank Alblasserwaard

Vergelijkbare berichten