Snoeien van wilgentakken in de Avelingen

alblasserbos

Het Alblasserbos is begin jaren 80 door de mens aangelegd. Het bos is vooral geliefd bij wandelaars uit de regio en maakt deel uit van het groene hart. Het bos is te verdelen in twee grote stukken, een westelijk gelegen deel en een oostelijk gelegen deel. Elk deel heeft verschillende ingangen en parkeerplaatsen.

Het westelijke deel van het Alblasserbos ligt in het gebied tussen de A15 (zuid), de Veerweg (oost), het Westeinde (noord) en de sportvelden in Alblasserdam (west). Het bos valt grotendeels onder Oud-Alblas. Een klein stukje valt onder Alblasserdam.

Het oostelijk deel van het Alblasserbos ligt in het gebied tussen de A15 / Parallelweg en Matenaweg (zuid), de N215 en de Elzenweg (west en noord) en de Sliedrechtse Binnenvliet (oost). Het bos valt gedeeltelijk onder Papendrecht en gedeeltelijk onder Oud-Alblas. De afscheiding wordt gevormd door het watertje de Botersloot.

Behalve de twee grote stukken bos ligt er in de driehoek tussen de N214, de N481 en de Elzenweg een klein stukje bos wat bekend staat als het Kippenbos. Het kleine bos dankt zijn naam aan de kippen die er los rondlopen.

westelijk deel

In het westelijke deel van het Alblasserbos is in 2017 een groot perceel (3 hectare) met bomen gerooid in verband met de essentakziekte. Op de onderstaande foto uit Google Maps zie je in het midden van de foto de oude situatie van voor de kap en op de twee dronefoto’s uit mei 2020 de zich herstellende situatie. Na deze ziekte is in plaats van een monocultuur gekozen voor een gemengd bos met onder meer esdoorn en eiken.

Klik op de foto’s voor een grotere weergave.

In dit westelijke deel lopen verschillende wandelpaden en staan wat bankjes en picknick tafels zoals bij de oude boom/afgaard. Zie wandelroute.

oostelijk deel

Het oostelijk deel van het Alblasserbos wordt gescheiden door de Peilkade. Aan het westelijk deel van de Peilkade is een ingang met een parkeerplaats. De andere ingang ligt meer naar het westen aan de Parallelweg, vlakbij de Betuwelijn en de A15. Bij deze ingang is geen parkeergelegenheid.

Aan de oostkant van de Peilkade ligt een stuk bos met daarin het Streeknatuurcentrum Alblasserwaard. Hier is de Natuur- en vogelwacht Alblasserwaard gevestigd. Je kunt daar informatie en wandelroutes krijgen over het gebied. De ingang ligt aan de Matena, er is hier een parkeerplaats en bij deze ingang zijn informatieborden geplaatst.

Planetenwandeling

In dit deel van het bos is in 2014 een 4 kilometer lange planetenwandeling gerealiseerd. Deze wandeling is een initiatief van de sterrenkundevereniging Christiaan Huygens en loopt over de wandelpaden in het bos. Langs de paden is informatie in diverse vormen geplaatst over ons zonnestelsel. De wandeling  begint bij de Zon en loopt via Mercurius, Venus, Aarde, Mars, planeto├»den gordel, Jupiter,  Saturnus en Uranus naar de 8e en buitenste planeet Neptunes. 

Educatieve heemtuin

Een stukje voorbij het gebouw van het Streeknatuurscentrum is een educatieve heemtuin aangelegd. In deze tuin is op ongeveer 2.500 m2 een stukje veenweidelandschap aangelegd waarin verschillende elementen zijn nagebootst. Te zien zijn onder meer erfbeplanting, een moes- en kruidentuin, een kleine weide en een hooilandje, een composthoop, een griend, een eendenkooi, pestbosjes, knotwilgen, een wiel en een insectenmuur. De tuin is erg leuk voor kinderen. Informatie over deze tuin is te krijgen in het Streeknatuurcentrum.

In de directe nabijheid

Aan de oostkant wordt het Alblasserbos gescheiden door de Sliedrechtse Binnenvliet met het terrein van de Gasunie waar een groot compressiestation staat. In het kader van landschapsbehoud zijn rond het gasstation natuurstroken en wandelpaden aangelegd. De Gasunie heeft hiervoor gelden beschikbaar gesteld. Zie wandelroute.

Het terrein van het gasstation zelf is goed beveiligd en omringd door waterpartijen. Aan de westzijde is aan de Sliedrechtse Binnenvliet een Overtoom geplaatst. Deze maakt deel van een vaarroutenetwerk. De Overtoom maakt deel uit van het project Alblasserpoort. In dit project zijn de verbeteringen aangebracht aan het Floris V-pad, is een kunstwerk met veeneiken geplaatst achter het zogenaamde Kippenbos, is de Planetenwandeling Alblasserbos aangelegd, is voorzien in toeristische bewegwijzering en een toilet en informatiepaneel bij het Historisch Dieselgemaal Polder Sliedrecht.

Wandelroutes

Wandelroute Alblasserbos West 3,7 km
Wandelroute Alblasserbos West 3,7 km
Wandelroute Alblasserbos Oost 10km
Wandelroute Alblasserbos Oost 10 km
Wandelroute Alblasserbos Oost 3,1 km
Wandelroute Alblasserbos Oost 3,1 km

Vergelijkbare berichten