Boerderij aan de Broekseweg

broek

Broek is een buurtschap in de gemeente Vijfheerenlanden, in de provincie Utrecht. Het buurtschap ligt in het bebouwingslint langs de Broekseweg welke door de Middelbroekpolder van Meerkerk naar Ameide slingert. Het bebouwingslint kenmerkt zich door een afwisseling van eeuwenoude boerderijen, woningen, kleinschalige bedrijvigheid, agrarische percelen en tuinen. Het buurtschap heeft geen eigen plaatsnaambord, alleen het straatnaambord Broekseweg geeft aan dat je in het buurtschap bent.

De Broekse dijk was oorspronkelijk de stroombedding van de dichtgeslibde Middelloos. Het land eromheen bestond uit veengronden die sterk zijn ingeklonken ten opzichte van de stroomrug. Op de stroomrug is de slingerende weg de Broeksedijk aangelegd met daaraan eeuwenoude boerderijen. Het buurtschap Broek telt 8 boerderijen die op de lijst met gemeentelijke monumenten staan.

De Broekseweg leent zich prima voor een wandel- of fietstochtje, waarbij je onder meer langs twee campings, De Victorie en Boogert, verschillende Bed & Breakfast verblijven, enkele zorgboerderijen, de forellen visvijver Zederik en de ijsboerderij Middelbroeck komt.

Klik hier om alle foto’s van het buurtschap Broek te bekijken

Bronnen: kadaster, openstreetmap, plaatsengids.nl

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *