Snoeien van wilgentakken in de Avelingen

avelingen

Tussen Gorinchem en Boven-Hardinxveld ligt het natuurgebied De Avelingen. Het gebied is ongeveer 100 ha. groot. Het buitendijks gelegen gebied is een getijdegebied waardoor het bij hoog water in de rivier de Merwede gedeeltelijk onder water kan komen te staan.

Door de afwisseling tussen grienden, rivierbossen, meidoornstruiken, weilanden, riet- en hooilanden kun je er heerlijk wandelen op de wandelpaden. Door de buitendijkse ligging bieden de zandoevers, kreken en waterplassen veel afwisseling in het landschap. In een natte periode zijn waterdichte schoenen of laarzen nodig om de voeten droog te houden.

Deze afwisselende omgeving trekt allerlei vogels en insecten aan. De Avelingen staat vooral bekend om de vele vlindersoorten die je er in de zomer kunt vinden. Ook de ijsvogel is te spotten bij de kreken. Voor de vogelaar en natuurfotograaf een prima plek dus!

Het beheer van het gebied is in handen van Staatsbosbeheer. Het snoeien van de knotwilgen in de grote sectoren geschiedt machinaal met speciale rupsvoertuigen en is wel bijzonder om te zien (zie foto bovenaan).

Voor bezoekers aan het gebied zijn op verschillende plaatsen parkeermogelijkheden. Aan de oostkant ligt een parkeerplaats aan de Nieuwe Wolpherensedijk. Vanaf hier loop je het gebied in langs het Schelluinse Gat. Zie route 3,1 km.

Meer westelijk ligt een ingang aan de rivierdijk. Hier loopt benedendijks een korte parallelweg waar je kunt parkeren (beperkte capaciteit). Buitendijks ligt de ingang, via het hek loop je het dijkje op welke je richting de Merwede voert. Halverwege kun je links een kolonie aalscholvers in de bomen waarnemen.

Nog wat westerlijker ligt De Plaat. De Plaat kun je via het wandelpad helemaal rondlopen. Parkeren kun je op de Rivierdijk zelf (beperkte capaciteit). Zie route 4,7 km.

Binnendijks bij De Plaat zijn de sporen van dijkdoorbraken nog zichtbaar. Hier liggen het Oostelijk en Zuiderwiel. Door het krachtige binnenstromende water bij een dijkdoorbraak ontstond een kolkgat direct achter de doorgebroken dijk waarbij bodemmateriaal de polder in spoelde. Zo ontstonden de met water gevulde kolkgaten welke een wiel of een waal worden genoemd. Vanaf de rivierdijk kun je wielen zien.

Bekijk hier alle foto’s van de Avelingen

Route wandeling 3,1 km en 4,7 km

Rondje Avelingen 3.1km
Rondje Avelingen 3.1km
Rondje Dordtse Avelingen - De Plaat 4.7km
Rondje Dordtse Avelingen – De Plaat 4.7km

Vergelijkbare berichten