Veerpont over de Lek tussen Groot-Ammers en Schoonhoven

gelkenes

Gelkenes is een buurtschap in de gemeente Molenlanden, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Het buurtschap wordt gevormd door lintbebouwing aan de Lekdijk tussen Groot-Ammers en het Schoonhovense veer. Aan de dijk staan woningen en boerderijen en buitendijks zijn er verschillende bedrijven in scheepsbouw, bouwgrondstoffen en sportaccommodaties zoals tennisvelden en een zwembad.

Tot het dorp Groot-Ammers behoren in totaal vier buurtschappen, het hier beschreven Gelkenes, ten zuiden van het bedrijventerrein Gelkenes het buurtschap Graafland en daar weer onder het buurtschap Achterland. Ten oosten van het dorp Groot-Ammers ligt het buurtschap Liesveld. Deze buurtschappen en het bedrijventerrein Gelkenes liggen in de polder Liesveld (kaart uit 1965).

Het bedrijventerrein Industriepark Gelkenes beslaat ruim 80 ha waar in meer dan 100 bedrijven circa 1.400 mensen werkzaam zijn. Enkele beeldbepalende namen zijn Akzo Nobel, Bouter Kaashandel, Mourik Holding en Van der Vlist Transport. Onderstaande panorama luchtfoto laat de omvang van het terrein zien.

Panorama luchtfoto industriepark Gelkenes
Panorama luchtfoto industriepark Gelkenes

Het buurtschap Gelkenes (dijkgebied) telt volgens het Kadaster 68 adressen (huisnummer 4 t/m 60a – inclusief subnummers a,b,c etc.) en heeft ongeveer 170 inwoners (allecijfers).

map met buurtschap gelkenes
map met het buurtschap Gelkenes

Bronnen: wikipediakadasteropenstreetmapplaatsengids

Vergelijkbare berichten