Toeristisch overstappunt Nieuwpoort

rondje nieuwpoort – startpunt

Nieuwpoort is een klein stadje in de oostelijke deel van de provincie Zuid-Holland in de gemeente Molenwaard. De stadsrechten werden verkregen in 1283 zodat wallen met poorten en grachten gebouwd konden worden om de stad te verdedigen.  De huidige vestingswerken in het stadje zijn uit de 17e eeuw en bieden samen met het historische centrum de nodige bezienswaardigheden. Nieuwpoort telt maar liefst 50 rijksmonumenten en 74 gemeentelijke monumenten

Rondje nieuwpoort startpunt

Er zijn verschillende rondwandelingen (ook als onderdeel van de oude Hollandsche waterlinie) beschikbaar. Voor dit fotorondje is mede gebruik gemaakt van het Rondje Nieuwpoort in de app iziTravel. Dit rondje is gemaakt door de Historische Kring Nieuwpoort. Een goed punt om te starten is op de parkeerplaats aan Het Hoofd langs de rivier de Lek. Hier bevind zich ook de TOP Nieuwpoort (Toeristische Overstap Plaats). Aan de parkeerplaats ligt ook de jachthaven van Nieuwpoort. Door de opening (coupure) in de noordelijke stadswal loopt je direct de buitenhaven in. Blikvangers op het startpunt zijn het Veerhuis, het kanon op de vestingwal en de coupure met de houten deuren en gleuven voor balken om de stad tegen hoog water te beschermen. De foto’s bestaan uit recente foto’s (2021) en uit foto’s uit de Beeldbank van de Alblasserwaard.

Kleurrijk hoekje bij jachthaven Nieuwpoort
Kleurrijk hoekje bij de aan de rivier de Lek gelegen jachthaven van Nieuwpoort.
Jachthaven Nieuwpoort
Pleziervaartuigen in de jachthaven van Nieuwpoort, welke in verbinding staat met de rivier de Lek
Coupure in de stadswal in Nieuwpoort
Coupure in de stadswal in Nieuwpoort. Op de achtergrond het Veerhuis dat stamt uit 1870. Het werd door reizigers gebruikt als wachtkamer op de veerdienst over de Lek. In het zolderdeel zit een raam met Davidster.
Kanon op de stadswal van Nieuwpoort met op de achtergrond het Veerhuis. Het kanon dateert uit 1834.

Naar de volgende pagina: Nieuwpoort Buitenhaven

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *