Steiger veerdiensten Gorinchem

rondje gorinchem – startpunt

Gorinchem is een stad met meer dan 37.000 inwoners in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. De stad staat bekend om zijn historie en vestingwerken. In 2021 riep de ANWB de stad uit tot mooiste vestingstad van Nederland. Gorinchem, ook wel Gorkum genoemd, ligt aan de rivieren de Linge en de Boven-Merwede, met aan de overkant de plaatsen Sleeuwijk en Woudrichem. De vestingwerken en het historische centrum bieden veel bezienswaardigheden zoals de Grote Kerk, het Gorcums Museum, de Grote Markt, de Lingehaven, de vluchthaven van Gorinchem en de vestingwallen. De stad telt meer dan 200 gemeentelijke- en rijksmonumenten. Daarnaast zijn er 7 oorlogsmonumenten. Ook telt de stad vier molens.

De vestingwallen rondom de stad zijn ruim 5 kilometer lang en lopen langs verschillende objecten zoals bastions, coupures, vuurwerkmagazijnen en verschillende kanonnen. Voor deze wandeling maak ik gebruik van de app iziTravel. In deze app staan verschillende rondwandelingen die in lengte variëren. Ik kies voor de “Rondwandeling Vesting Gorinchem” welke is gemaakt door de Werkgroep Vesting Gorinchem. Voordeel van de app is dat je op plekken wordt gewezen waar je anders gemakkelijk aan voorbij zou lopen.

Rondje Gorinchem

De rondwandeling kun je op verschillende plaatsen starten, ik kies voor de parkeerplaats bij Buiten de Waterpoort. De foto’s bij deze rondwandeling bestaan uit recente foto’s (2021) en uit foto’s uit eerdere jaren, alle uit de Beeldbank van de Alblasserwaard.

Startpunt

Vanaf het startpunt heb je uitzicht op de rivier de Boven-Merwede met in westelijke richting een recreatiestrandje met daarachter een camperplaats (De Punt) en de vlucht- en passantenhaven. In oostelijke richting ligt een klein parkje en de veersteiger met de mogelijkheid om over te varen naar Sleewijk en Woudrichem.

Tip: klik op de foto’s om ze in groot formaat te bekijken.

Strandje bij Buiten de Waterpoort
Recreatiestrandje aan de rivier de Boven-Merwede gezien vanaf Buiten de Waterpoort in Gorinchem.
Luchtfoto camperplaats de Punt in Gorinchem
Camperplaats de Punt in Gorinchem ligt tussen de jachthaven en de rivier de Boven-Merwede. De camperplaats is het gehele jaar open.
Passantenhaven Gorinchem
De Passantenhaven in Gorinchem gezien vanaf Buiten de Waterpoort.
Regenboogbankje in Gorinchem
Het regenboogbankje in het parkje bij Buiten de Waterpoort valt
goed op tegen het groen van de bomen.
Steiger veerdiensten Gorinchem
Steiger veerdiensten aan Buiten de Waterpoort in Gorinchem.
Coupure Waterpoort in Gorinchem
Coupure De Waterpoort met gleuven voor schotbalken en de ijzeren
scharnieren voor het bevestigen van ijzeren afsluithekken.
Tolhuis Gorinchem met kunstwerk in waterpartij
Tolkazerne Gorinchem met kunstwerk in waterpartij
Duveltjesgracht in Gorinchem
De Duveltjesgracht in Gorinchem gezien vanaf het dijkje aan Buiten de Waterpoort.

Vanaf de parkeerplaats loop ik het dijkje op met uitzicht het Tolhuis. Lees verder.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *